Selasa, 16 April 2013

Pilihan Raya

5 May 2013 - Pilihanraya Umum ke 13. Kalau musim lepas, aku sempat juga berceloteh mengenai pilihanraya di dalam Pojok Riang-Riang ni... ye lah, masa tu arwah Sam Ahmad pun ada lagi. Sekarang ni, makin tengok politik Malaysia, makin menyampah rasanya.

Aku, walaupun daftar sebagai pemilih di kawasan undi parlimen Padang Rengas dan N20 Lubok Merbau; tapi aku tak pernah sekali pun turun mengundi. Aku tak tahu pun apa perasaan seorang pemilih kerana aku tak ada pengalaman tu. Alasan aku - calon yang bertanding tak menarik minat aku. Padahal, aku tak berminat dengan sistem pilihanraya ni. Bagi aku, dari sibuk pasal pilihanraya, lebih baik perelokkan jalanraya.... Aku dah tak tahan dah melanggar lubang di Kuala Lumpur ni.

Tak kiralah apa parti yang menjadi kerajaan sekalipun, kalau jalanraya tak dijaga elok, tak dipelihara, kerajaan tu teruk lah. Sesebuah negara dinilai dari jalanrayanya. Jangan salah faham, bukan jalan yang bertar elok diambil kira, tetapi kelancaran kenderaan, sistem lampu isyarat, papan tanda, termasuklah pemanduan berhemah dan polis yang baik.