Ahad, 23 November 2008

"Uda dan Dara" versi Mohammad Hariry

Ini kisah cinta yang menyayat hati
meruntun jiwa
hingga bintang juga tak keruan
menyaksikan

Pijot dan Syida, mereka berkasihan dah hampir lima tahun. Dua-dua kerja di sebuah kilang semi-konduktor. Pijot supervisor manakala Syida cuma operator. Masing-masing bekerja bersungguh-sungguh kerana tekad dan azam mereka akan mengakhirkan zaman bujang pada tahun depan. Berkeringatlah mereka bekerja siang dan malam sehingga terlupa memakai 'odorono'.

Pijot orang negeri selatan, Syida pula orang negeri utara. Mereka berpisah cuma seminggu dalam setahun iaitu pada hari raya sahaja. Selebihnya mereka tak pernah berpisah. Kalau berpisah pun, telefon akan dibaling ke dinding apabila salah seorang lambat membalas spr. Begitulah teguhnya ikatan percintaan mereka.

Dua bulan lalu, mereka sudah pun merancang angan-angan untuk memilih tema majlis perkahwinan mereka. Dari Jalan TAR, hinggalah ke Plaza Alam Sentral, dari majalah 'Pengantin' hinggalah majalah perkahwinan Ning Baizura, semua mereka kaji dan selidik.

Tak sabar debar di hati menanti hari kemuncak. Sudah terbayang di hadapan persandingan, Pak Soleh dan Abang Jaka bersilat pencak. Pantang bersentuh, dalam seluar pasti terpacak. Sambil bersenda gurau - auummm cak!

Allah maha berkuasa. Keimanan hambaNya diuji.

Pijot dan Syida diberhentikan kerja. Bukan saja mereka berdua, malah satu kilang! Kilang dah tutup. Bukan kilang tu je, kilang kat sebelah-sebelahnya pun bungkus!

Menganggurlah mereka. Berputar pusing mencari kerja di tengah rembang kota. Duit simpanan sedikit demi sedikit terhakis nyaris tak habis. Syida ke Sungei Wang, nak kerja butik. Mata dah sepet tapi bahasa mandarin tak pula dia celik. Pijot pula pening, pening, pening cari kerja sambil membaham ganja sebata kat rumah!

Suatu petang, Pijot jumpa Syida. Pijot pegang tangan Syida. Kata Pijot, "Abang nak balik kampung, buat kerja kampung. Nanti dah cukup duit, Abang terus datang jumpa Syida, kita nikah."

"Syida macam mana?"

"Abang rasa, elok juga Syida balik kampung. Kat sini dah tak ada harapan lagi untuk kita."

Maka sejak itu, berpisahlah mereka.

Pijot di kampung kerja di kedai runcit. Syida di kampung, tolong mak buat ikan pekasam. Nak berhubung, masing-masing dah tak ada telefon. Nak berutus surat, dah tak tahu macam mana nak tulis surat kerana kali terakhir mereka tulis surat ialah pada 'exam' BM UPSR. Masing-masing dok berharap. Masing-masing dok angau. Pijot tengok megi nampak Syida. Syida tengok ikan loma pun nampak Pijot.

Tapi, Pijot bukan sebarang orang. Dia anak jantan sejati. Rindu dendamnya tak dapat lagi ditahan. Mukanya ketat seketat seluar jeans levi's 501. Rambutnya masai semasai sabut dalam 'seat' proton saga. Badannya cengkung. Rusuknya terjojol. Matanya bengkak, hitam!

"Jodoh di tangan tuhan... Ptuih!" Seranah Pijot. Dengan penuh tekad dan keazaman, Pijot berjalan kaki dari selatan ke utara semata-mata untuk menemui Syida.

Di lebuhraya, Pijot ditahan polis, Pijot mengamuk, lalu merampas pistol dan menembak polis. Pijot lari ke hutan. Seluruh anggota PDRM, askar-askar, semua mengepung hutan untuk menjejak Pijot.

Berita tersebar dengan cepat. Para blogger menganggap Pijot wira baru. Perdana Menteri minta Pijot serah diri. Tapi dalam hati Pijot berkata, "butohlah kamu semua!"

Syida menangis bagai nak rak.

Pijot di hutan bertemankan babi.

Polis dan askar bergelak ketawa menjalankan misi.

Perdana Menteri dan Menteri Kewangan sudah mula hilang percaya.

Rafidah dan Shahrizat juga bergaduh tak habis-habis.

Anwar Ibrahim tersengih nakal.

Nik Aziz sedang berkebun.

Mahathir Mohamed tengah tulis skrip teater.

Aku tengah taip ayat ni.

Korang tengah baca.

Ops, tak lupa juga - AGONG TENGAH BERKUDA!!!