Rabu, 3 Jun 2009

SembangSumbang


TEH O SERAI
lakonlayar filem pendek
Mohammad Hariry


FADE IN

DALAM. RUMAH / RUANG TAMU. MALAM

Bada tersentak. Dia dikejutkan oleh Jun, isterinya. Bada menghela nafas yang panjang. Dia memerhati sekeliling seketika. Jun meletakkan air teh o serai di atas meja. Bada seperti teringat sesuatu. Dia memerhati jam tangannya. 11.43. Kemudian dia memerhati anaknya, Amin, tidur di sofa; TV masih menyala, menayangkan filem aksi tembak-menembak; Sebuah beg pakaian masih di tepi sofanya; Di ruang tamu itu cuma diterangi lampu tidur.

Jun yang berkain batik dan berkemeja t bercetakkan potret Janis Joplin, tiba-tiba duduk di atas pangku Bada. Bada memerhati aksi Jun yang membetulkan kolar kemeja Bada. Kemudian Jun memeluk Bada seeratnya. Bada dapat merasakan nafas Jun di lehernya. Bada membalas pelukan itu.

JUN:
Kenapa tak minum? Teh o serai.
Boleh kasi lu relax sikit.

BADA:
I’m sorry darl. Sekarang ni,
wa tak percaya sesiapa pun
termasuk lu.

JUN:
O, lu fikir wa letak valume ya?
Come on, man... Ini tak adil.
Lu percaya lebih sama kawan
lu dari wa.

Jun ketawa. Bada turut ketawa. Dapat dirasakan sedikit mesra di sini.

JUN:
O, kay... Wa buktikan.

Jun bingkas bangun dari pangku Bada, mencapai teh o serai di meja. Jun minum seteguk sambil memerhati Bada yang memerhatikannya. Dengan penuh yakin, Jun menunjukkan aksi yang memberitahu yang teh o serai itu tak ada racun. Jun membawa teh o serai, kembali duduk di pangku Bada. Kemudian Jun mendekatkan mug ke mulut Bada. Jun menyuruh Bada minum. Bada minum. Setelah minum seteguk, Bada tersenyum. Begitu juga Jun. Mesra.

BADA:
Okay, wa percaya sama lu.

JUN:
Anak dah seorang, baru sekarang
lu percaya kat wa? Lu ni memang
a typical politician! A ‘C’ grade
student!

Bada ketawa. Begitu juga Jun. Lagi sedikit mesra ditunjukkan.

BADA:
Dan lu... a typical modern wife.
An ‘A’ grade student from TKC!

Mereka berdua ketawa lagi. Jun menyuruh Bada minum teh o serai. Bada minum. Setelah minum, Jun meletakkan mug di lantai. Jun memeluk erat Bada lagi. Bada membalas pelukan.

JUN:
Berapa tahun wa mesti rindu
moment ni?

BADA:
Hmm?

JUN:
Moment ni moment yang paling best.
Lepas ni lu pergi. Tak tau lu
kat mana. Berapa tahun lu
mesti pergi?

Bada menghela nafas. Agak berat nafasnya. Dia bungkam. Jun dapat merasakan jantung Bada berdegup kencang. Jun memeluk dengan lebih erat.

Tiba-tiba pintu diketuk. Bada dan Jun terkejut. Jun bingkas bangun dari pangku. Bada segera ke pintu. Pintu diketuk lagi. Bada teragak-agak nak buka atau tidak. Pintu diketuk lagi sekali. Bada terus membuka pintu. Dilihatnya Hashim dan Samat di luar. Bada lega, membuka pintu luas sedikit.

HASHIM:
Sorry, Bad. Banyak pagar tadi.
Jom, tak boleh lama ni. Dah lambat.
Pak Syeikh dah tunggu.

Bada segera mencapai begnya dan bagi pada Samat. Bada menghampiri Amin yang tidur di sofa. Memeluk Amin seeratnya. Amin mengeliat, seperti terjaga, kemudian tidur semula.

BADA:
(berbisik)
Ayah doakan Amin!

Kemudian Bada menghampiri Jun. Jun menahan airmatanya, segera memeluk Bada. Lebih erat dari sebelum-sebelumnya.

JUN:
(berbisik)
Pergi! Jangan mengalah! Good luck!

Bada mencium pipi Jun sepuasnya. Kemudian Bada segera mendapatkan Hashim dan Samat di pintu. Bada memakai kasutnya lalu menutup pintu.


CUT TO:


DALAM. RUMAH / RUANG TAMU. MALAM

Bada tersentak. Dia dikejutkan oleh Jun, isterinya. Bada menghela nafas yang panjang. Dia memerhati sekeliling seketika. Jun meletakkan air teh o serai di atas meja. Bada seperti teringat sesuatu. Dia memerhati jam tangannya. 11.43. Kemudian dia memerhati anaknya, Amin, tidur di sofa; TV masih menyala, menayangkan filem kartun; Sebuah beg pakaian masih di tepi sofanya; Di ruang tamu itu cuma diterangi lampu tidur.

Jun yang memakai kaftan, tiba-tiba duduk di atas pangku Bada. Bada memerhati aksi Jun yang membetulkan kolar kemeja Bada. Kemudian Jun memeluk Bada seeratnya. Bada dapat merasakan nafas Jun di lehernya. Bada membalas pelukan itu.

Jun ketawa. Bada turut ketawa. Dapat dirasakan sedikit mesra di sini.

Jun bingkas bangun dari pangku Bada, mencapai teh o serai di meja. Jun minum seteguk sambil memerhati Bada yang memerhatikannya. Dengan penuh yakin, Jun menunjukkan aksi yang memberitahu yang teh o serai itu tak ada racun. Jun membawa teh o serai, kembali duduk di pangku Bada. Kemudian Jun mendekatkan mug ke mulut Bada. Jun menyuruh Bada minum. Bada minum. Setelah minum seteguk, Bada tersengih. Begitu juga Jun. Mesra.

Bada ketawa. Begitu juga Jun. Lagi sedikit mesra ditunjukkan.

Mereka berdua ketawa lagi. Jun menyuruh Bada minum teh o serai. Bada minum. Setelah minum, Jun meletakkan mug di lantai. Jun memeluk erat Bada lagi. Bada membalas pelukan.

Bada menghela nafas. Agak berat nafasnya. Dia bungkam. Jun dapat merasakan jantung Bada berdegup kencang. Jun memeluk dengan lebih erat.

Tiba-tiba pintu diketuk. Bada dan Jun terkejut. Jun bingkas bangun dari pangku. Bada segera ke pintu. Pintu diketuk lagi. Bada teragak-agak nak buka atau tidak. Pintu diketuk lagi sekali. Bada terus membuka pintu. Dilihatnya beberapa orang polis sedang mengacu pistol ke mukanya.


CUT TO:


LUAR. TEPI JALANRAYA. MALAM

DALAM KERETA – Hashim dan Samat terdengar sayup-sayup tiga das tembakan pistol di rumah Bada. Hashim menangis. Samat bungkam.


CUT TO:


DALAM. RUMAH BADA. MALAM

Tangan Amin yang terkulai pucat dan terdapat percikan darah. Seorang polis meletakkan pistol di tangannya.

Di atas almari, terdapat rehal yang terletak senaskah Kur’an. Seorang polis menggantikan Kur’an itu kepada senaskah buku ‘Little Red Book’.

Seorang polis sedang minum saki baki teh o serai.


FADE OUT