Khamis, 16 Julai 2009

Istilah

Kalau diikutkan, tentu ramai yang tidak berpuas hati dengan budaya hidup hari ini yang serba-serbinya berkehendakkan wang, duit, pitis, fulus, sen, ringgit, ragak, dan sebagainya. Ramai yang menghembuskan nafas keluh kesah seberat 10 kilogram kerana setiap saat dan tempat, pasti tidak terlepas dari lingkungan kewangan. Parking, tandas, makan, cuci-mata, sekolah, hospital, malah bernafas juga dikenakan caj.

Aku, seorang penumpang setia bas Transnasional - yang mengangkut aku dari Kuala Kangsar ke Kuala Lumpur. Dari tambangnya berbelas-belas, hari ini dah jadi dua puluh lebih. Ada 'surcharge' konon sempena tragedi harga petrol naik melambung. Bila harga petrol dah turun, tak pula 'surcharge' ini hilang. Okei, tak apa, Transnasional gantikan dengan kerusi yang empuk lagi enak - dari 44 orang penumpang terus jadi 33 orang penumpang - kerana kerusinya besar dan selesa.

Tapi, hari ini, kerusinya ditukar kembali ke kerusi lama yang kecil dan keras dan dibahagi dua bahagian. Bahagian depan hingga ke tengah, kerusi berpasangan; bahagian tengah ke belakang, kerusi tunggal yang disusun tiga barisan, dan ada tugu di tengah-tengah bertulis 'C-Club'. Aku tak tau apa yang dimaksudkan dengan 'C' tersebut. Sama ada 'cibai', ataupun 'cipet', tak pasti. Yang penting - langsung tak selesa!

Di sini, kita boleh lihat, bagaimana mereka para korporat ni mempergunakan istilah agar kita para pengguna boleh terpengaruh malah percaya langsung. Ini samalah dengannya hal yang digunakan oleh bank dalam soal sistem kewangan islam, dengan pelbagai istilah bahasa Arab. Maka orang Melayu yang bodoh pun percaya kerana bahasa Arab ialah bahasa Kur'an dan bahasa syurga, maka segala yang berkaitan dengan istilah bahasa Arab adalah islam dan yang penting - HALAL.

Ubat gigi 'Mukmin' adalah halal kerana namanya 'mukmin' dan ia diperbuat dari ekstrak kayu sugi, dan apa yang penting, ianya sebuah produk bumiputera islam. Apa salahnya kalau terus saja gunapakai kayu sugi? Tidakkah terfikir bahawa proses ubat gigi islam halal ini juga dilakukan di makmal?

Begitu juga halnya dengan tongkat ali kacip fatimah. Bagaimana sebatang akar kayu itu boleh menghasilkan beratus-ratus tin air 'Ali Cafe'? Tidakkah ini semua hasil produk makmal? Kenapa, tidak sendiri masuk ke hutan dan kenal sendiri bagaimana rupa akar tongkat ali ni, kemudian reneh sendiri.

Pelik, hairan, ajaib, tapi itulah kenyataan.

Apabila insurans diletakkan istilah 'takaful', maka berduyunlah orang Melayu yang membelinya dan mereka juga ditakut-takutkan bahawa kos perubatan hari ini kian meningkat mahal. Tidakkah mereka tahu bahawa perubatan adalah tanggungjawab sebuah kerajaan dalam memastikan rakyatnya sentiasa sihat?

Akhirnya, mereka mengeluh sendiri, tidak punya masa berehat kerana mengejar kerja yang dibayar upah. Salahkan mak bapak yang bekerja siang dan malam sehingga anak-anak terabai dan berlaku apa yang mereka labelkan sebagai gejala sosial. Pak Ustaz berbuih mulut dan keluar anak tekak berceramah di 'Forum Perdana', tapi penonton yang mendengar tak ubah macam zombi.

Sampai bila mahu hidup macam ni? Sampai bila mahu berbudaya 'on cinta' dan hantarkan ke 34667? Sampai bila mahu menyimpan koleksi kasut Vincci? Sampai bila mahu jadi islam ala-ala Erma Fatima? Sampai bila mahu bayar pakar motivasi dan kita masih lagi dok pegang kata-kata semangat yang positif sedangkan Fadzilah Kamsah dah pegang stereng Mercedes Benz? Sampai bila kita dok ternganga dengar ceramah MLM dan jutawan segera?

Bilakah agaknya tiba masa Hadi Awang peluk Joe Kidd?