Khamis, 14 Januari 2010

Ayor dan karan

Awal minggu ni, saya mulakan kerja pemasangan paip PVC, menggantikan paip besi yang sudah berkarat di rumah keluarga saya di sini, Kuala Kangsar. Setelah mengharungi pelbagai masalah dan rintangan, akhirnya tadi siap juga. Seronok kerana dapat air yang lebih sejuk.

Saya mula terfikir (mungkin apa yang saya fikirkan ni dah lama digunapakai oleh Mohenjo-daro dan kampung-kampung berdekatan), yakni sumber air sepatutnya diusahasamakan oleh penduduk kampung secara komuniti. Tidak lagi bergantung pada sebuah perbadanan yang perlu dibayar bil setiap bulan.

Maksud saya, sebuah kampung perlu ada sumber air yang sendiri, ada empangan mini dari hulu sungai yang terpilih (empangan sebagai tangki utama). Jika kampung berdekatan tidak punya sumber air (mata air atau bukit bersungai), empangan boleh lah dibina besar dan perkongsian air tidak menjadi masalah kerana air bukanlah milik CEO atau Menteri Tenaga. Ia milik Allah Ta'ala secara total. Dari empangan ini, barulah dipasang saluran paip ke setiap kelompok penempatan.

Jika timbul persoalan siapakah yang akan mengerjakannya, jawapan yang mudah boleh lah diberi - Gerakan Belia 4B atau kawan-kawan anak ketua kampung dan anak-anak muda serta anak-anak tua seluruhnya. Gotong-royong. Sepanjang pembinaan, makanan hendaklah disediakan (macam wagam 'The Road Home' karya Zhang Yimao). Ini pada saya lebih berfaedah pada anak muda dari perebutan projek ladang jagung atau padang ragut ataupun pertandingan futsal yang dikenakan bayaran dan bergaya sakan (berkemeja putih dan bersongkok tinggi).

Bagaimana untuk mendapat modal membeli paip? Kutipan yuran mesti dikenakan pada setiap rumah dan yuran ini hanya sekali seumur hidup. Rumah yang baru dibina juga dalam sesebuah kelompok itu mesti dikenakan yuran yang sama. Duit lebih yang tersimpan mesti dijaga oleh sebuah amanah untuk tujuan pembaikan dan penambahan.

Tidak ada lagi bil bulanan.

Dari empangan itu juga boleh dipasang turbin untuk dijadikan sumber tenaga elektrik. Proses yang sama juga. Tak ada bil bulanan.

Bukankah ini dapat mewujudkan sebuah kampung yang aman-damai lagi makmur bahagia? Tidak ada lagi tekanan hidup warga kampung yang terpaksa memikirkan bil-bil bulanan!